Skörda och förvara – här är de bästa tipsen!

Hej igen alla lupintaodlare! Så vid det här laget har dina lupinplantor förhoppningsvis blommat och börjat bilda bönskidor. Då är du på god väg att  bli en tvättäkta lupinodlare! Men du kanske har några frågor på vägen? Några av dem hoppas vi kunna besvara här.

Behöver jag stötta upp plantorna?

Beroende på jordmån och plats kan dina lupinplantor bli upp till 40-50 cm höga. De kan då behöva enkla växtstöd, speciellt om de står glest eller på en blåsig plats. Fiberduken visade sig även vara vår vän även under senare del av säsongen då vi hade lite otur med kaniner.

Hur ofta behöver de vatten?

Lupinen är en väldigt tålig växt som när den odlas av våra bönder klarar sig på egen hand de flesta somrar med endast en vattning vid sådd. Så det finns ingen anledning att gå och vattna för jämnan om dina plantor står placerade så att de får tillgång till det regnvatten som naturen själv förser med lite då och då.

När är det dags att skörda?

Efter att blomningen är över bildas det bönskidor på toppen av plantan där blomman tidigare satt. Däri kommer själva lupinbönorna att växa till. I augusti har bönskidorna gått från att vara gröna och mjuka till gula och hårda. Då är det dags att skörda! Då plockar du av skidorna och torkar dem. När de är torra öppnar du skidorna och plockar ut själva bönan och torkar lite till. Sedan kan du spara dem länge.

Vad du kan göra hemma med dina bönor.

Nu har du förhoppningsvis ett litet gäng härliga lupinbönor! Innan du är redo att äta dem lägger du dem i blöt i ca 12 timmar. Efter det sköljer du bönorna väl följt av kokning i 30 minuter. Tre saker är enklast att använda bönorna till.

  • Använd i maten som de är. Lägg i en god gryta eller som fyllning i t.ex. wraps, tacos eller quesadillas.
  • Pickla och ät som snacks eller lägg i sallad ungefär som du skulle äta oliver.
  • Gör tempeh. Till detta behöver du visserligen ganska mycket bönor. Men om du har fått en riktigt god skörd och vill prova hittar du instruktioner ett tidigare inlägg.

Sist men inte minst, spara frön till nästa säsong så kan du med tiden bli självförsörjande på lupinbönor!

Dela med dig!

Nu har du förhoppningsvis all kunskap som behövs för att lyckas med dina lupinbönor. Här på Lupinta tycker vi att alla som stöttar sötlupinens framväxt i Sverige är fantastiska, och vi ser gärna att så många som möjligt får vara med på den här resan. Har du bönor över? Ge till en kompis! Och kom ihåg att låta oss vara en del av din odlingsresa. Om du odlar lupiner, använd gärna hashtaggarna #lupinta och #lupintaodlare på dina sociala medier. Lycka till!

Är du en Lupintaodlare?

Är du en av de som fick lupinbönor hemskickade i vår givaway? Då har du chansen att vinna ett halvårs förbrukning av Lupinta-tempeh! Vid skördesäsongens slut väljer vi ut tre personer som har varit särskilt framgångsrika odlare och därmed värdiga vinnare! Kom bara ihåg att tagga oss på dina sociala medier, så att vi har koll på hur det går för dina plantor!