Odla lupinbönor hemma – här är de bästa tipsen!

Så du har fått tag på lupinbönor och vill odla dem? För den ovane kan det kännas krångligt, men faktum är att lupinbönan inte är krångligare än någon annan växt. Här har vi sammanställt några tips och trix för att du ska kunna lyckas odla på bästa sätt, oavsett om du har gröna fingrar eller inte.

Odla lupinbönor hemma

Blötlägga och grodda

När du ska odla någon form av bönor är det viktigt att blötlägga de först. Lägg bönorna i ett glas med vatten över natten innan du sätter de i jorden, så kan du vara säker på att du ökar dina chanser för en lyckad skörd. Om du vill kan du efter den första natten lägga bönorna mellan två ark hushållspapper som du håller fuktiga. Efter några dagar bör du se små groddar kika fram ur bönorna. Om du väljer att förgrodda dina bönor på detta sätt ser du enkelt vilka bönor som är piggast och har bäst chanser att växa sig stora.

Så inom- eller utomhus?

Generellt sätt trivs inte bönor i kall jord, så innan du sätter bönor utomhus ska du se till att jorden är uppvärmd till 12–16°C. Du kan förkultivera dina lupinbönor inomhus i småkrukor,  inomhusdrivbänkar eller pappersförpackningar om du vill tjuvstarta. När det har blivit tillräckligt varmt ute kan du sätta ut dina försådda plantor eller sätta blötlagda bönor direkt i jorden. Bönorna behöver sättas ca 1 cm ner i jorden och ha några centimeters mellanrum för att få tillräckligt med yta att växa på.

Vissa personer har framgång med att sätta ner 2-3 bönor i varje hål för att försäkra sig om att åtminstone en av plantorna klarar sig.

Så skyddar du dina plantor

Det finns inget tråkigare än att lägga ner tid och energi på en odling bara för att se den förstörd. Eftersom lupinbönor kräver att jorden är tillräckligt uppvärmd är de första veckorna av odlingen jorden kritiska. Bönor är dessutom riktiga favoritsnacks för många fåglar, så det är bra att ta extra försiktighetsåtgärder, framförallt i början av säsongen. Att lägga en fiberduk över din odling är ett bra sätt att skydda från fåglar och insekter. Dessutom hjälper duken att hålla temperaturen i jorden på en bra nivå!

Dela med dig!

Nu har du förhoppningsvis all kunskap som behövs för att lyckas med dina lupinbönor. Här på Lupinta tycker vi att alla som stöttar sötlupinens framväxt i Sverige är fantastiska, och vi ser gärna att så många som möjligt får vara med på den här resan. Har du bönor över? Ge till en kompis! Och kom ihåg att låta oss vara en del av din odlingsresa. Om du odlar lupiner, använd gärna hashtaggarna #lupinta och #lupintaodlare på dina sociala medier. Lycka till!

Är du en Lupintaodlare?

Är du en av de som fick lupinbönor hemskickade i vår givaway? Då har du chansen att vinna ett halvårs förbrukning av Lupinta-tempeh! Vid skördesäsongens slut väjer vi ut tre personer som har varit särskilt framgångsrika odlare och därmed värdiga vinnare! Kom bara ihåg att tagga oss på dina sociala medier, så att vi har koll på hur det går för dina plantor!