Vi är framtiden: ett lokalt odlat alternativ till kött eller soja

Vi på Lupinta skapar hälsosamma och goda produkter som görs på lokalt odlade och skördade lupinbönor från Skåne. Vi erbjuder ett hållbart och hälsosamt alternativ till kött och soja. Vårt mål är att kunna förse våra kunder, alltså dig, med ett mer miljövänligt och samtidigt smaskigt alternativ till matbordet.

Lupinta-tempeh

Varför tror vi att lupin är bättre för miljön?

Just nu består 70% av det vegetariska och veganska köttsubstituten i EU av importerad soja. Denna soja är ofta importerad från länder utanför EU – närmare bestämt Nord- och Sydamerika samt Asien.

Vi tycker att detta är onödigt. Varför då, kan ni undra? Kortfattat så har lupinbönan många av samma karaktärsdrag som sojabönan. Den har både en hög proteinhalt och är ett bra alternativ till kött. Lupinbönan går dock, till skillnad mot sojabönan, att odla utan svårighet här i Sverige. På så sätt slipper vi långa transportsträckor. Det bidrar dessutom till att minska skövling och upprättande av odlingsmarker i regnskogen. Vill du veta mer om sambandet mellan sojaodling i Sydamerika och skövling av regnskog kan du läsa mer här: WWF:s hemsida.

lupinta-tempeh

Bra för miljön – och bra för dig!

Lupinbönan låter som en spännande böna, eller hur? Men det tar inte slut här. Lupinbönan är inte bara bättre för miljön utan också för din egen hälsa!

Lupin har ett fantastiskt näringsinnehåll med en hög andel växtbaserat protein och en hög fiberhalt. Hur låter exempelvis 16g protein per 100g? Det är en tredjedel av ditt dagliga behov! Dessutom har lupinbönan massor av B-vitamin samtidigt som en allmänt bönbaserad kost har visat kunna besegra typ II diabetes. Sist men inte minst – allt är glutenfritt!

Men om du frågar oss så är varken proteinet eller fiberhalten det viktigaste, utan det är att Lupintas produkter smakar fantastiskt gott!

lupinta-recept

Vi letar efter investerare

Vi letar just nu efter modiga investerare. Människor som tror helhjärtat på hållbara initiativ och som andas och lever för just dessa. Våra partners har en brinnande passion för hälsosam och näringsrik mat som samtidigt är schysst mot miljön. Är detta du?

Vad vi kommer använda pengarna till: Produktionslokal

Vi är lite oroliga över det faktum att allt fler människor inser hur fantastiska våra produkter är. Detta gör oss otroligt glada men innebär också att vi får det svårare att möta efterfrågan med den storlek på produktionslokal vi har idag. Investeringspengarna kommer därför investeras till att hyra en större lokal så att vi har möjlighet att producera ännu mer hållbar och mumsig mat!

Personal och material

Om vi skaffar en större produktionslokal så behöver vi också anlita en ny person till vårt produktionsteam. Samtidigt behöver vi säkra nytt råmaterial. Vad händer exempelvis vid ytterligare en sommar av torka? Vi kan alltså inte ta den risken utan måste hitta fler bönder att samarbeta med så att mer lupin kan planteras, vårdas och skördas.

R&D

Produkten behöver smaka gott. Det kan kännas uppenbart, men vi känner att vi behöver förtydliga detta. Vi är trots allt en food-tech startup. Även om vi redan har utvecklat en cool, välsmakande och hälsosam produkt så skriker marknaden fortfarande efter fler växtbaserade produkter i alla former och smaker.

Marknadsföring

Självklart så vill vi också se bra ut. Vi vill fortsätta att utveckla vår kommunikation med våra supporters på en professionellt och kunnigt vis. Vi håller dessutom fast vid vår grundvärdering; Lupinta är ett företag av människor. De som köper vår produkt är alltså inte enbart kunder, de är medlemmar i Lupinta-teamet som för vår vision om en hållbar framtid framåt. Tillsammans, och enbart tillsammans, kan vi rädda världen

Lupinta-Malmöfestivalen