3 anledningar till att äta mer kostfiberrik mat

 

Vår lupintempeh är full av supernyttiga fibrer! Det innebär att det händer en massa bra saker i kroppen när du äter den. Kostfibrer är en sån där sak som många ”vet är nyttigt”, men det är kanske inte helt självklart varför det är nyttigt. Vad har egentligen kostfiber för syfte? Vilka hälsofördelar kommer med en fiberrik kost?

Låt oss först gå igenom vad kostfibrer är. Kostfibrer, eller kort och gott fibrer, är ett samlingsnamn på de kolhydrater som passerar tjocktarmen. Många kolhydrater bryts ner av matsmältningssystemet innan de når så långt, men inte kostfibrerna! De når tjocktarmen mer eller mindre opåverkade och har därför en rad positiva effekter på kroppen. Kostfibrer hittas i flera olika sorters livsmedel, bland annat i grönsaker, frukt och baljfrukter.

 

 

Korn, nötter och frön

 

 

1. Först och främst, kostfiber gör att du håller dig mätt längre, vilket alltid är härligt! Det betyder att du ofta känner dig mer tillfredsställd efter en måltid med mycket fibrer. Du blir inte hungrig lika snabbt igen, och står dig bättre under dagen.

2. Fiberrik mat har dessutom visat sig bidra till att hålla kolesterolvärden och blodsockernivåer på en stabil nivå. Om du har problem med höga halter av blodfetter eller högt stigande blodsocker blir du ofta rekommenderad att implementera mer baljväxter i din diet.

3. Sist, men absolut inte minst: Kostfibrer är nödvändiga för att ditt tarmsystem ska fungera som det ska. Hurra! Tarmarna är viktiga för att vi ska må bra, på fler sätt än vad du kanske tror. En god tarmflora gynnar exempelvis ditt immunförsvar. Toppen va?

 

 

Lupintas lupintempeh

 

 

Så hur mycket fibrer bör vi få i oss? Livsmedelsverket menar att 23-35 gram fibrer per dag är lagom för en vuxen person. I en undersökning som gjordes 2010-11 visades att rikssnittet låg runt 20 gram. Alltså behöver vi få i oss mer nyttiga fibrer! Ett bra sätt för att se till sitt dagliga intag är att ha en varierad kost med frukt, grönt och baljväxter. Lupinbönan har hör fiberhalt, vilket gör den till en enastående kandidat för jobbet!