Lupinbönans näringsämnen – vitaminer, mineraler och massa gott!

För de som följer Lupinta kommer det nog inte som en överraskning att lupinbönor innehåller massa protein och kostfiber. Vi brukar tjata på ordentligt om det. Att lupinbönor exempelvis kan hjälpa dig att sänka ditt kolesterol tack vare sitt höga fiberinnehåll – det har ni redan hört. Om man kikar närmare bland lupinbönans näringsämnen hittar man dock en massa annat nyttigt. I denna artikel har vi samlat några nyttiga doldisar som förtjänar att lyftas fram.

 

Lupinens näringsämnen: folat (B9), järn, vitamin c, fosfor, magnesium.

 

För goda blodvärden

Det inte bara är järn som behövs för ett välfungerande blod. Folat (även känd som vitamin B₉) är nödvändig för att kroppen ska kunna bilda på nya celler och röda blodkroppar. Folat går att hitta i väldigt många livsmedel, men oftast i väldigt små doser. Bland de livsmedel som har högst folat-innehåll hittar vi bönor och andra baljväxter. Genom att äta lupinbönor får du i dig både järn och folat, vilket är som uppgjort för att hålla dina blodvärden på en bra nivå. Som en bonus innehåller bönorna lite C-vitamin, vilket hjälper kroppen att ta upp järnet på bästa sätt. För att verkligen se till att kroppen kan dra nytta av järnet kan det dock vara bra att öka upptaget ännu lite mer. Äta lite apelsin eller drick lite lemonad i samband med maten för störst effekt.

 

För ett starkt skelett

Kalcium är, som de flesta vet, essentiellt för ett starkt skelett. Att de andra mineralerna fosfor och magnesium spelar en stor roll är inte alltid lika självklart. Som tur är finns båda dessa mineraler att hitta i (du gissade det) lupinbönan! Att man hittar fosfor i lupinbönan hänger ihop med det höga proteininnehållet, då det är främst proteinrik mat som innehåller ämnet. Samma sak gäller magnesium, som förutom sin nytta för skelettet dessutom är viktig för att upprätthålla normala nerv- och muskelfunktioner.

 

Där har ni det! Ännu fler anledningar att äta mer lupinbaserade produkter (som om det ens behövdes fler).