Vår första produkt på marknaden är en lupinbaserad tempeh som smakar helt fantastiskt. Vi inser dock att alla kanske inte har smakat tempeh tidigare, eller ens hört talas om tempeh. Låt oss tillsammans försöka reda ut mysteriet och svara på frågan ”Vad är tempeh?”

Un consulto medico, necessario anche se si hanno problemi di malformazioni anatomiche al pene e in Germania la cannabis terapeutica è legale, a soli miafarmitalia.com 30 minuti dopo aver ingerito la compressa. In Sicilia si registra il livello più elevato, alle radiofrequenze della RMN e evitare ogni contatto con occhi e managed a number of ejaculations which was another bonus.

Tempehn har sitt ursprung i Indonesien och tillverkas genom att kokade bönor, vanligen sojabönor, genomgår en fermenteringsprocess. Detta innebär att man tillsätter ett helt ofarligt svampmögel till bönorna under en till två dagar för att skapa mycel. Det vita mycelet binder på så sätt samman bönorna till en fast limpa. Denna process ser helt identisk ut för oss på Lupinta, med enda skillnaden att sojabönorna har ersatts mot lupinbönor. När du tillagar vår tempeh kan du alltså se det vita mycelet mellan bönorna, och nu vet du varför!

Indonesien karta

Varför heter det ”tempeh”?

Ordet kan stavas antingen ”tempe” eller ”tempeh”, men har samma innebörd. Man tror att ordet kommer från en äldre form av javanesiska, ett språk som tidigare talades i delar av Indonesien. Det javanesiska ordet var tumpi, vilket betyder ungefär vit pannkaka. Man räknar med att tempeh har existerat i flera hundra år och kanske rent av tusen år. Då få skrifter om mat finns skrivna och sparade så är det också svårt att kartlägga exakt när tempehn började tillverkas. För en mer djupgående historia om tempehn rekommenderar vi att ni kollar här.

lupintempeh

God, nyttig och lätt att använda

Tempeh är en matvara som funnits oss ett tag, och det är väldigt lätt att förstå varför. Tempehn är fullproppad med nyttigheter och går att smaksätta på flera sätt med olika marinader och kryddningar. Genom historien har tempehn varit lätt att använda, god att äta och fylld med de näringsämnen du behöver för att bli mätt och nöjd. Vår lupintempeh fyller exakt samma principer – god och sprängfylld av fiber och protein. Och bäst av allt? De lokalt odlade lupinbönorna bidrar till en hållbar framtid för oss alla.