Tunnbrödsrulle med syrlig tempeh och äpple

Tunnbrödsrullen skulle helt ärligt kunna kallas en svensk nationalrätt när det kommer till utflyktsmat. Inget passar bättre på picknickfilten, i vitsippsbacken, längs skidspåret eller på rastplatsen längs E4:an, som att hala upp ett par rullar ut matsäcken och bjuda laget runt. Val av fyllningar sträcker sig från allt från smör och ost till mer sofistikerade grejer som skaldjur och  nyplockade kantareller.

Tunnbrödrulle med syrlig tempeh och äpple

 

I det här receptet har vi fyllt tunnbröden med syrliga och friska smaker från skivat äpple, picklade rödlök och lupintempeh som vi låtit marinera i äppelcidervinäger, en liten skvätt semsamolja och rapsolja innan stekning. Med i fyllningen har vi sedan krispig vitkål, fräscha örter som du antingen kan rulla in hela eller hacka och blanda i yoghurten. För att ge extra sting som grädde på moset har vi lagt några nypor riven pepparrot på toppen. Med tempeh i magen håller du dig mätt länge så att det i iallafall inte blir hungern som driver dig hem igen!

Tunnbrödrulle med syrlig tempeh och äpple

 

En tunnbrödsrulle kan du variera i oändlighet både i fyllning och presentation. Vill du t.ex. att rullarna ska vara en del i en större måltid kan du ju såklart skära rullarna i halvor eller tredjedelar. Du kan rulla den, vika ihop den till ett paket eller göra en wrap, allt efter tycke och smak. Har du inte just dessa grönsakerna hemma, byt ut mot något annat, t.ex. tomater, morötter, sallad eller till och med kall kokt potatis! Lite yoghurt eller dressing ger rullen stadga och brödet blir extra gott när de sugit till sig lite sås. Det är det som är det magiska med tunnbrödsrullar; nästan allt blir gott!

Tunnbrödsrulle med syrlig lupintempeh

Ingredienser
  

Wraps

 • 1 pkt Lupinta tempeh
 • 4 st Tunnbröd
 • 1 st Syrligt äpple
 • 2 nävar Strimlad vitkål
 • 2 dl Turkisk youghurt
 • 2 msk Riven pepparrot
 • 1 knippe Färska örter av fritt val
 • Salt och peppar

Marinad

 • 1-2 msk Äppelcidervinäger
 • 1/2 dl Neutral olja (t.ex. rapsolja)
 • 1 tsk Sesamolja
 • Salt och peppar

Picklad rödlök

 • 2 st Rödlök
 • 1/2 dl Ättika
 • 1 dl Socker
 • 1 1/2 dl Vatten

Instruktioner
 

 • Blanda socker, ättika och vatten i en kastrull och låt koka upp. 
 • Skär under tiden rödlöken tunt och lägg i en burk med lock.
 • Häll över lagen när den har ­svalnat lite och låt stå minst 30 min.
 • Skär lupintempehn i tunna skivor.
 • Blanda marinaden i en skål med slät botten. Låt ­skivorna ligga och dra ca 30 min. Salta och peppra.
 • Strimla vitkålen och äpplet. 
 • Ansa de färska örterna. ­Hacka eller behåll dem som de är efter vad du gillar.
 • Stek tempehn i den marinad som inte sugits upp tills de blir gyllenbruna på ytan.
 • Bred ut tunnbröden och ­börja bygga. Avsluta med 2-3 skivor tempeh och klicka ut yoghurten och den rivna pepparroten på toppen.
 • Rulla ihop och njut!
Tried this recipe?Let us know how it was!