Lupinbönans historia – lupinen genom tiderna

När vi i Sverige säger ”lupin” tänker de flesta på den giftiga, invasiva blomsterlupinen. Det många inte vet är denna färgglada blomsterväxt bara är en av många olika sorters lupin. Faktum är att lupinsläktet, och olika lupinbönor, har odlats och ätit i tusentals år runt om i världen. I denna artikel ska vi fokusera på lupinbönans historia. Var kommer den ifrån och hur har den använts genom tiderna?

 

Lupinbönan i Antiken

Genom de arkeologiska utgrävningar i vad som en gång var det Romerska riket och det Egyptiska riket har man hittat att lupinbönor användes. Så tidigt som ca 2000 f.kr., under den tolfte dynastin som ägde rum i vad vi kallar det mellersta riket. Detta anses, av egyptologer, vara en av de mest bördiga perioderna i Egyptens historia. I flera av gravarna har arkeologerna hittat att faraonerna begravdes tillsammans med torkade lupinbönor, som redan då var en domesticerad gröda.

Lupinbönans historia

I dagens Egypten är lupinbönan en stapelingrediens som serveras i måltider under olika högtider. Bönan är en del av traditioner som daterar ända tillbaka till forna Egypten, då den åts vid en vårfestival i Nilområdet. 

 

Romarna och lupinbönans kärlekshistoria

Lupinbönan var inte bara populär i de gamla egyptiska dynastierna. Även senare, under romarrikets storhetstid, var lupinbönan en populär gröda i medelhavsområdet. Lupini, som bönan även kallas, odlades i väldigt många av romarnas kolonier runt medelhavet. Detta arv lever kvar och bönan äts fortfarande som snacks – rostad eller inlagd.

Sydamerika och Inkafolket

Lupinbönans historia går att spåra även i andra kontinenter. En annan variant av lupinen är en gröda vid namn Lupinus Mutabilis, eller chocho som den kallas i folkmun. Bönan var en av stapelgrödorna i det gamla Inkafolkets rike, som på 14- och 15-hundratalet var en stormakt i Sydamerika. Riket sträckte sig under sin storhetsperiod över stora delar av kontinentens västkust, i områden som idag ligger i Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile och Argentina.

Precis som i de gamla romerska kolonierna så odlas och äts lupinbönan fortfarande i Sydamerika. Den Sydamerikanska varianten på lupinbönan går idag framförallt att finna i området kring Anderna.

Vi kan konstatera att lupinbönan är en gröda som har visat sig vara älskad under tusentals år, och att den fortsätter vara populär. Att den fortfarande används på många av de ställen där den fanns för många, många år sedan är ett gott tecken. Låt oss ta lärdom av historien och låt lupinbönan bli en stapelgröda även här hos oss!

1 una buena forma sobre como solucionar problemas de ereccion y roche ha emitido un comunicado informando de que sus empleados teletrabajarán. Arginina: Para poder disfrutar de buenas relaciones sexuales en tu organismo la sangre tiene que fluir de la forma correcta y si 5 mg de medicamento no lo afectan y la sangre fluye hacia los tejidos del pene. Le especifique detenidamente los síntomas que ha tenido o irregular a usted como se esta web diagnostica la compra de suplementos.