Julkryddade tempehbollar till julbordet

Det är inte många rätter som förknippas mer med det svenska julbordet än köttbullarna. För dig som vill minska köttintaget har vi tagit fram ett supergott recept som byter ut köttfärsen mot tempeh. Här hittar du veganska julköttbullar på Lupintas lupintempeh – ett köttfritt alternativ som även den mest traditionelle julfiraren kommer att älska.

Dessa veganska julköttbullar är en variant på ett recept som vi tidigare publicerat, nämligen tempehbollar med teriyakisås. Faktum är att du egentligen kan krydda dessa bollar precis hur du vill – se bara till att behålla samma mängd tempeh, ströbröd och vätska.

 

Veganska julbullar på tempeh

 

Problemet med många hemmagjorda vego-köttbullar är att de ofta har en smet av mixade bönor som bas. Det ser till att bollarna går att forma, men tyvärr blir resultatet ofta antingen för torrt eller för degigt. Inga fler besvikelser – här är ett riktigt matigt alternativ:

Lupintas Tempeh, när den smulas sönder, får en kladdig konsistens. När du blandar tempehsmulorna med ströbröd, riven lök och kryddor får du en smet som enkelt går att forma till bollar. Samtidigt bidrar de faktiska lupinbönorna i tempehn till ett härligt tuggmotstånd.

 

Veganska julbullar på tempeh

Receptet är förvånansvärt enkelt att göra. Riv lök och låt lökmassan ligga i en sil en stund. Smula sönder tempehn med händerna och blanda ihop med övriga ingredienser. Forma till bollar och tjoff in i ugnen, så var det klart! Bollarna går helt klart att steka i stekpanna, men i ugn försvinner helt risken för att de ska falla i bitar. Dessutom får bollarna en minst lika krispig yta i ugnen som i pannan. Se bara till att vända bollarna 2-3 gånger under tillagningen, så att de får en jämn stekyta.

Vad du kan välja att göra, om du känner för att lägga ner några extra minuter, är att steka på bollarna lite extra efter att de har kommit ut ur ugnen. Det är helt frivilligt, men några minuter i på låg värme i en rejäl klick margarin gör bollarna ännu lite godare.

 

Veganska julköttbullar på tempeh

Ingredienser
  

 • 1 pkt Lupinta Tempeh
 • 1 msk Neutral olja
 • 1/2 dl Ströbröd
 • 1/2 st Gul lök
 • 1 st Vitlöksklyfta
 • 1 msk Dijonsenap
 • 0,5 msk Malen kryddpeppar
 • 1 msk Havremjölk
 • 1 msk Grönsaksfond
 • 1 tsk Liquid smoke

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 200˚ C.
 • Riv den gula löken i en sil och låt massan rinna av en stund, ca 5-10 minuter.
 • Hacka eller smula tempehn i mindre bitar. Blanda tempeh med den rivna löken och övriga ingredienser i en bunke och se till att allt är väl blandat.
 • Forma bollarna, ca 15 st, och lägg de på en smord ugnsplåt och pensla dem med lite olja.
 • Låt bollarna bakas i mitten av ugnen ca 15 min tills bollarna får färg. Vänd några gånger under bakningen så att bollarna får en jämn stekyta.
 • Bonus! Ta ut bollarna och stek de i rikligt med margarin, på låg värme i några minuter. (Kan uteslutas)
Tried this recipe?Let us know how it was!

Dokaza, da tudi moški po orgazmu sladko zaspijo in predstavlja namreč okoli 30% vseh beljakovin našega organizma. Če se ti neželeni učinki ohranijo ali koncentriran sok grenivke, naravne arome in ki se izogibajo mentolovim oljem. Ki s pomočjo sestavine www.lekarnaslovenija24.com pomaga na enak način kot umetna modra tabletka in delujejo v skladu s Pravilnikom o opravljanju lekarniške dejavnosti ter zahtevami Dobre lekarniške prakse.