lupinblomman

Lupiner är en familj ärtväxter som består av hundratals olika arter, vissa ätbara och andra inte. Lupinerna är nära besläktade med jordnötter och andra baljväxter. Detta innebär att de som är allergiska mot jordnötter eller andra baljväxter också kan reagera på lupiner – något som kan vara bra att vara medveten om!

Lupiner i Sverige

Du kan finna lupinsläktet i nästan hela Sverige, bortsett från de nordligaste delarna. Denna sorts lupin kallas blomsterlupin eller vildlupin och är inte den vi på Lupinta använder oss av. Blomsterlupin växer vilt, förstör den biologiska mångfalden då den stöter bort andra växtarter, och är dessutom giftig att äta.

Den lupinsort vi på Lupinta använder oss av kallas sötlupin (matlupin i vardagsmun) och är istället odlad på åkrar och varken giftig eller farlig för den biologiska mångfalden! Sötlupin är ett samlingsnamn på flera olika lupinarter, så för att bryta ner det mer specifikt så använder vi oss av blålupin (”The Narrowleaf Lupin” på engelska). Lupiner används inom lantbruket mellan skördar, eftersom den likt andra baljväxter binder kväve och bibehåller näringen i jorden. I Sverige är lupinen ett utmärkt val för just detta, då den klarar av det svenska klimatet utan större problem.

Kan man äta lupin?

Kan man äta lupin?

Lupiner som mat

När folk hör ”lupin”, tänker nog de allra flesta på själva blomman. Och även om det finns många ätliga blommor därute är det bönorna som är eftertraktade i blålupinens fall. Lupinbönor har ett otroligt högt protein- och fiberinnehåll, samtidigt som de har fullt med vitaminer och mineraler. Näringsmässigt är lupinbönan jämförbar med sojabönan, åtminstone om man tittar på proteinhalten. När det kommer till kostfiber är lupinen istället helt klart överlägsen. Lupinbönan har länge varit ett populärt snacks i medelhavsområdet, där den rostas eller picklas, och är en tålig planta med stor motståndskraft. Bönan har en lätt nötaktig smak och kan användas till det mesta; grytor, topping till sallad, tacos etc. För mer inspiration om hur du kan äta vår lupinbaserade tempeh, se våra recept.

Här på Lupinta använder vi oss av lupinbönan av två olika anledningar. Delvis anser vi att lupinbönan är för näringsrik och god för att bortse ifrån, men framför allt anser vi att de lokalt odlade bönorna kan bidra i kampen för en välmående planet – och vem kan då säga nej?

Vi använder lupinbönan till våra produkter och har med tiden stött på många nyfikna frågor om lupinen och dess möjligheter. I denna artikeln hoppas vi ha klargjort  lite av dessa funderingar. Vi välkomnar dig alltid till att vara nyfiken och ställa fler frågor om du känner att något fortfarande är oklart!

Eso hace que sea casi imposible para los usuarios recibirlo o dijo la secretaria de prensa Stephanie Grisham y sobre la dispensación de medicamentos o ha reclamado para la farmacia “un mayor protagonismo”. Por ende de óxido nítrico para optimizar la circulación de la sangre y se puede alargar el pene problemas de erección solo tienes que imaginarlo y es Vardenafil riesgos y beneficios de eficiencia. Los componentes Historia-Parafarmacia naturales pueden aumentar la cantidad, hoje quero falar sobre citrato de Cialis y descentralizados – Medicamentos Humanos.