Tempehbollar i sojafri teriyakisås.

Teriyaki är en japansk klassiker – vanligtvis bestående av olika typer av skuret kött marinerat i den välkända, söta teriyakisåsen. Detta recept är en twist på de typiska teriyakirecepten – på flera sätt! Köttet har bytts ut mot veganska bollar gjorda på lupintempeh, och teriyakisåsen är helt sojafri! Tack vare coconut aminos, som tillverkas av fermenterad nektar från kokosblomman, kan även de som väljer bort soja göra en mumsig teriyakisås. Lupintas tempehbollar med teriyakisås är en riktig paradrätt, som för den delen inte alls är särskilt komplicerad att laga!

 

Tempehbollar i sojafri teriyakisås

 

Tempehbollarna gör du genom att smula tempehn med händerna och blanda med resterande ingredienser. Om du vill kan du köra smeten i en matberedare eller mixer, men vi föredrar att bara smula allting grovt –  då behålls tuggmotståndet! Sedan kommer det roligaste (och mest kladdiga!) – att forma bollarna. Tillagningen sker helt eller delvis i ugnen. Om du vill vara säker på att bollarna får en krispig yta kan du med fördel steka dem i het olja några minuter innan de åker in i ugnen, men det är absolut inget krav.

 

När tempehbollarna är i ugnen är det dags att förbereda såsen. Här gäller det att vispa kontinuerligt, så att du slipper fastbränt socker och klumpar från stärkelsen. Om du hellre köper färdig teriyakisås finns det sojafria varianter på coconut aminos att hitta i hälsobutiker och välsorterade matbutiker (t.ex. här).

 

När allt är tillagad blandar du tempehbollar med teriyakisås, för att sen servera med ris och toppa med vårlök och sesamfrön. Smakkombinationen av den nötiga tempehn och den söta teriyakin är att dö för!

 

Loopy tempehbollar med teriyakisås

Portioner 4 port

Ingredienser
  

Tempehbollar

 • 1 pkt Lupinta Tempeh
 • 1-2 msk neutral olja
 • 1/2 dl panko (alt. ströbröd)
 • 1/2 dl finhackad gul lök
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 2 msk mandelmjölk
 • 1/2 tsk liquid smoke

Sojafri teriyakisås

 • 6 msk coconut aminos
 • 2 msk risvinäger
 • 2 msk dadelsirap (alt. lönnsirap)
 • 1 msk sesamolja (gärna på rostade sesamfrön)
 • 1 msk vatten
 • 1-2 tsk majsstärkelse (alt. arrowrootpulver)
 • 1 tsk riven ingefära (alt. 1/2 tsk malen ingefära)

Instruktioner
 

Tempehbollar

 • Sätt ungen på 200 grader.
 • ­Hacka eller smula tempehn i mindre bitar. Häll ner tempeh och övriga ingredienser i en bunke och se till att allt är väl blandat.
 • Rulla bollarna, ca 20 st, och lägg dem på ett oljat bakplåtspapper
 • Låt bollarna bakas i ugnen ca 15 min tills bollarna börjar få lite färg. Vänd några gånger under bakningen så att bollarna får en jämn färg.

Sojafri teriyakisås

 • Vispa ihop alla ingredienser utom stärkelsen i en kastrull och låt dem sjuda i ca 2 min.
 • Vispa ner stärkelsen lite i taget, tills såsen har tjocknat till den konsistens du vill ha.

Servering

 • Rör ner de färdigbakade tempehbollarna i såsen. Servera med klibbigt ris och toppa med rostade sesamfrön och hackad vårlök.
Tried this recipe?Let us know how it was!