Lupintas tempeh kan varieras närmast i det oändliga. Tillaga genom stekning, ugnsbakning, fritering, i en gryta eller varför inte på grillen en sommarkväll. Helt böntastiskt!

Gott vegoprotein från sötlupin

En spännande nyhet bland de vegetariska proteinkällorna. Ursprungligen är tempeh från Indonesien och tillverkas genom fermentering av baljväxter, exempelvis lupinbönor. I dag är tempeh populärt i vegetariska rätter världen över, en av orsakerna till det är att det både är lätt att laga och en bra källa till protein.

Lupinta Tempeh

Lupintas första produkt på marknad är en fantastiskt god Lupinfilé, som såklart är gjord på lupinbönor odlade i Skåne. Lupinfilé är en sorts tempeh, vilket är en av de mest kända köttsubstituten på marknaden idag. Oftast tillverkas tempeh av sojabönor och metoden kommer ursprungligen från Indonesien, lite mer specifikt ön Java. Där har tempeh tillverkats och ätits under hundratals år, och är älskad för dess näringsrika innehåll. Tempeh är nämligen både rikt på protein, fibrer och spårämnen samt är ganska enkelt att tillverka. Sojabönor kokas och fermenteras tillsammans med en vitmögelkultur, lite som när en gör mögelost. Detta bildar sedan ett block som kan marineras, stekas, grillas eller läggas i grytor.

Vi har alltså bytt ut de traditionsenliga sojabönorna till lokalt odlade lupinbönor, för att skapa ett mer hållbart alternativ till den tempeh som finns på marknaden idag.

ljusare-scaled-boost

Varför just lupin?

Sötlupin, eller matlupin som den också kallas, är en baljväxt med samma hälsofördelar och höga näringsinnehåll som sojabönor. Skillnaden är att lupinbönor kan odlas här i det svenska klimatet. Precis som andra baljväxter är lupiner kvävefixerande, vilket är fördelaktigt för jordkvalitén och nästa odlingssäsong. Lupiner är bra för jorden, insekterna och bonden!

Lupinta tempeh and lupin flowers

Visste du att.. ?

Vi förstår att detta kanske kommer som en överraskning för vissa, men Lupinta är inte ett tempeh-företag. Vi har nämligen fler ess i rockärmen.

Vi älskar vår fermenterade gyllene lupinfilé, men det är bara början på en rad olika lupinbaserade produkter som snart kommer nå en butik nära dig. Vi jobbar kontinuerligt med forskning och utveckling av nya köttsubstitut och annat roligt som vi kommer avslöja så snart vi kan.

Photo of Lupinta's CEO Eslam Salah
lupin-beans

Dags att prata detaljer..

Många frågar oss ”är det som tofu?”. Det korta svaret är ”Ja, men samtidigt nej!”. Låt oss förklara:

Både tempeh och tofu är två proteinrika köttsubstitut som vanligtvis görs av sojabönor, men det är ungefär där de två produkterna går skilda vägar.

Naturell tofu har inte mycket smak i sig själv, utan är en väldigt neutral produkt som med fördel bör marineras och modifieras, vilket passar bra när en vill experimentera och sätta sin egen prägel på middagen. Texturen är allt som oftast slät och har inte mycket tuggmotstånd.

Tempeh å andra sidan har en helt annan textur, då bönorna behålls hela eller splittade vid tillverkning. Detta ger ett härligt tuggmotstånd och massor av kostfibrer helt naturligt. Tempeh har högt innehåller mycket protein, mineraler, spårämnen och har en härligt nötig smak som blir mer intensiv beroende på hur länge en fermenterar. Smaken kan också förhöjas eller modifieras med hjälp av marinader och kryddor, som tempeh är mycket mottaglig för.

Vi har samlat en hel del recept här på hemsidan, så låt dig gärna inspireras. Lupinbaserade produkter är både supergoda, enkla att tillaga och snälla mot vår planet!

Locally grown alternative to meat or soy