Ånga tempehn i ~10 min i en ångkorg (kan uteslutas).
Under tiden, hacka lök och morot grovt, pressa vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken och moroten med de pressade vitlöksklyftorna tills löken fått färg.
Häll över BBQ-sås och stek på låg värme i ytterligare i 7-8 minuter under omrörning.
Häll över grönsakerna i en matberedare eller mixer.
Tillsätt svarta bönor, agavesirap, liquid smoke, tomatpuré, tahini, ströbröd, salt och kryddor. Mixa med pulse-funktion 5-8 sekunder. Se till att smeten fortfarande är bitig och inte slät.
Smula ner tempehn i smeten och pulsera i ytterligare några sekunder.
Skölj dina händer snabbt och forma 6 st burgare, tillsätt lite extra mjöl om du tycker att smeten känns för kladdig.
Placera burgarna på bakplåtspapper och låt dem vila i kylen mellan 30 minuter och 1 timme.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna 3-5 minuter per sida, tills de fått färg. Var försiktig när du vänder dem, använd gärna en stor stekspade.